System Center Configuration Manager (SCCM) 2012 Kurulumu – SQL Server 2012 Kurulumu

SCCM 2012 için kuracağımız SQL Server 2012’nin kurulum adımlarına göz atalım.

Önemli Not : Kuruluma başlamadan önce aşağıdaki maddelerin tamamlandığından emin olmamız gereklidir.

  1. Control Panel -> Region -> Formats -> Format -> English (United States) seçilir.
  2. Location -> Home Location -> United States seçilir.
  3. Administrative -> Language for non-Unicode programs -> Change System Locale -> English (United States) seçilir.
  4. Server Manager -> Add Roles and Features -> Features -> .Net Framework 3.5 kurulumu yapılır.

Öncelikle Windows Server 2012 R2 üzerinde SQL Server 2012 DVD’si içerisindeki setup dosyası yönetici haklarıyla çalıştırılır. Açılan pencerede sol bölümden Installation ardından sağ bölümden New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneği seçilir.

2.2-01 SQL Server Kurulumu

Setup Support Files bölümünde SQL Server kurulumu gerçekleşirken sorunla karşılaşılmaması için bir işlem gerçekleştirilir. Bu işlem sonucunda alınan hata varsa kuruluma devam edilmemelidir. Eğer bu işlem sonucunda tespit edilen sorunlar varsa bu sorunların ayrıntıları Show Details tıklanarak görülebilir. Herhangi bir sorun yoksa OK ile ilerlenir.

2.2-02 SQL Server Kurulumu

Product Key bölümünde SQL Server’ın Microsoft tarafından verilmiş olan 25 haneli ürün anahtarı girilir. Bizde ürün anahtarı olmadığı için Specify a Free Edition altından Evaluation seçeneği seçilir. Next ile ilerlenir.

2.2-03 SQL Server Kurulumu

SQL Server 2012 için Microsoft tarafından hazırlanan lisans anlaşmasını I accept the license terms seçeneğini işaretleyerek kabul etmemiz gereklidir. Next ile ilerlenir.

2.2-04 SQL Server Kurulumu

SQL Server ürün güncelleştirmelerinin internet üzerinden indirilmesi beklenmektedir. Updatelerin indirilip kurulması beklenebilir. Updateler kurulmadan devam etmek istenirse Skip Scan tuşuna basılır. Next ile ilerlenir.

2.2-05 SQL Server Kurulumu

SQL Server Setup dosyalarının kuruluma hazırlanması işlemi gerçekleştirilir.

2.2-06 SQL Server Kurulumu

Setup Support Files bölümünde SQL Server kurulumu gerçekleşirken sorunla karşılaşılmaması için bir işlem gerçekleştiriyor. Bu işlem sonucunda alınan hata varsa kuruluma devam edilmemelidir. Eğer bu işlem sonucunda tespit edilen sorunlar varsa bu sorunların ayrıntıları Show Details tıklanarak görülebilir. Herhangi bir sorun yoksa Next ile devam edilir.

2.2-07 SQL Server Kurulumu

Setup Role bölümünde SQL Server Feature Installation seçilir ve Next ile devam edilir.

2.2-08 SQL Server Kurulumu

Feature Selection bölümünde Database Engine Services, Reporting Services-Native ve Management Tools – Complete seçenekleri seçilir. Next ile devam edilir.

2.2-09 SQL Server Kurulumu

Installation Rules bölümünde kurulumu engelleyecek herhangi bir işlemin olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bu işlem sonucunda tespit edilen sorunlar varsa bu sorunların ayrıntıları Show Details tıklanarak görülebilir. Herhangi bir sorun yoksa Next ile devam edilir.

2.2-10 SQL Server Kurulumu

Instance Configuration bölümünde Default Instance seçilip instance ID MSSQLSERVER olarak atanır ve Next ile devam edilir.

2.2-11 SQL Server Kurulumu

Disk Spaces Requiremenets bölümünde SQL Server kurulumunun yükleneceği diskte yeterli alanın olup olmadığı tespit edilir. Next ile devam edilir.

2.2-12 SQL Server Kurulumu

Server Configuration -> Service Accounts bölümünde Microsoft domain servis hesaplarını kullanmamızı (yerel sistem hesaplarını kullanmamamızı) önermektedir. Biz domain admin yetkisi olan sccmadmin hesabımızı kullanacağız. Collation bölümünde ise seçili değilse mutlaka SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS seçilmelidir.

2.2-13 SQL Server Kurulumu

Eğer burada SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS otomatik olarak gelmemişse konunun başında bahsedilen bölge dil ayarlarının yapıldığından emin olunmalıdır. Next ile devam edilir.

2.2-14 SQL Server Kurulumu

Database Engine Configuration bölümünde Windows Authentication Mode seçilip Add Current User ve sccmadmin kullanıcıları seçilir. Aynı zamanda buraya yetkili bir grubun (örneğin domain admins) eklenmesinde fayda vardır. Next ile devam edilir.

2.2-15 SQL Server Kurulumu

Reporting Services Configuration bölümünde Reporting Service Native Mode’da Install and configure seçilir ve Next ile devam edilir.

2.2-16 SQL Server Kurulumu

Error Reporting bölümünde alınacak hataların Microsoft’a gönderilmesini isteyip istemediğimiz sorulmaktadır. İstenmiyor ise işaretlenmez. Next ile devam edilir.

2.2-17 SQL Server Kurulumu

Installation Configuration Rules bölümünde konfigürasyonu engelleyecek sorunlar aranır. Eğer bu işlem sonucunda tespit edilen sorunlar varsa bu sorunların ayrıntıları Show Details tıklanarak görülebilir. Herhangi bir sorun yoksa Next ile devam edilir.

2.2-18 SQL Server Kurulumu

Ready to Install bölümünde yaptığımız konfigürasyon son bir kez gözden geçirmemiz için bize sunulur. Eğer kontrol sonrasında herhangi bir değişiklik yapmayacaksak Install seçilip kurulum başlatılır.

2.2-19 SQL Server Kurulumu
2.2-20 SQL Server Kurulumu

Kurulum tamamlandığında yukarıdan tüm Featurelar ve durumları kontrol edilir. Eğer hepsi başarılıysa Close seçilir.

2.2-21 SQL Server Kurulumu

Configuration Manager 2012 yüklenme işlemi sırasında configuration manager SQL Server Memory Limit’i kontrol eder. Eğer memory limitlenmemişse kurulum bize uyarı verecektir. Bu nedenle sunucumuza memory limit konfigüre etmemiz gerekir. Bu işlem için SQL Server Management Studio açılır.

2.2-22 SQL Server Kurulumu
2.2-23 SQL Server Kurulumu

Server’a bağlantı kurulur ve server sağ tıklanıp Properties seçilir.

2.2-24 SQL Server Kurulumu

Memory tıklanır ve Minimum server memory değeri 8192 MB, Maximum server memory 8192 MB olarak tanımlanır. Böylece SQL Server’ın kullanacağı en düşük ve en yüksek değer 8 GB olarak tanımlanmış olur. OK tıklanıp SQL Management Studio kapatılır.

2.2-25 SQL Server Kurulumu

Bu şekilde SCCM ortamı için SQL Server 2012 kurulumu tamamlanmış olur.

Faydalı olması dileğiyle…

Bir Cevap Yazın