SCCM’de Client Settings Konfigürasyonları

Configuration Manager, client’lar için collection düzeyinde belirtebileceğimiz farklı ayarların tanımlanmasına izin vermektedir. Bu da ihtiyaçlar doğrultusunda birden fazla client device setting veya user device setting tanımlayıp bu ayarların farklı collection’lara uygulanmasına imkan vermektedir. Client setting konfigüre edildiğinde ve priority atandığında priority’si düşük olan ayarlar, priority’si yüksek olan ayarları ezmektedir. Default Client Settings priority’si varsayılan olarak 10000’dir. Örnek vermek gerekirse, bizim tanımladığımız bir client setting’in priority’si 9999 ise bu client setting default client settings’i ezecektir.

Bu ayarların nasıl yapılacağına göz atalım.

3.4.1. Custom Client Device Settings Oluşturmak

Custom Client Device Settings oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenir :

  • Configuration Manager Console -> Administration -> Client Settings’e sağ tık -> Create Custom Client Device Settings seçilir.
3.4.1.-01 Custom Client Device Settings Oluşturmak
  • General bölümünde oluşturulacak Client Device Settings için bir isim girilir ve hangi ayarların yapılacağı seçilir. Örnekte Client Policy, Compliance Settings, Computer Agent, Computer Restart, Remote Tools ve Software Deployment ayarları yapılmıştır.
3.4.1.-02 Custom Client Device Settings Oluşturmak
  • Client Policy, client bilgisayarlarının client policy’lerini management point’ten hangi sıklıkla download edecekleri belirlenir. Örnekte 5 dakika olarak belirlenmiştir.
3.4.1.-03 Custom Client Device Settings Oluşturmak
  • Compliance Settings, client’ların yapılandırma ayarlarının uyumluluğunun değerlendirilmek ve düzeltilmek istenmesi durumunda aktif hale getirilir. Aktif hale getirmek için Enable compliance evaluation on clients seçeneğinin Yes olduğu teyit edilmelidir.
3.4.1.-04 Custom Client Device Settings Oluşturmak
  • Computer Agent, Configuration Manager client’larına istemci yazılım dağıtımı (Software Distribution) için gerekli izinleri verir. Bu bölümde bildirim aralığı belirleme, varsayılan uygulama kataloğu noktası, yeni dağıtımlar ve daha fazlası için bildirim görüntülenmesi, yazılım merkezinde görüntülenecek kuruluş adı gibi ayarlar yapılır.
3.4.1.-05 Custom Client Device Settings Oluşturmak
  • Computer Restart bölümünde Configuration Manager tarafından bilgisayarların yeniden başlatılma ayarları yapılır. Örnekte kullanıcıya görünen geçici bildirimin süresi 60 dakika olarak tanımlanmıştır.
3.4.1.-06 Custom Client Device Settings Oluşturmak

Önemli Not : Belirtilen aralıkların client’lara uygulanan Maintenance Window aralığından daha kısa olduğundan emin olunması gerekmektedir.

  • Remote Tools bölümünde client bilgisayarlarının karşılaştıkları sorunlara yardımcı olunması için uzaktan yönetimi sağlayan araçların ayarları yapılır. Set Viewers’dan uzak bağlantı ve uzaktan yardım desteği verecek kullanıcılara izin verilir.
  • Remote Tools -> Configure -> Enable Remote Control on Clients karşısındaki Configure tıklanır -> Domain, Private, Public seçilir -> OK tıklanır.
3.4.1.-07 Custom Client Device Settings Oluşturmak
  • Software Deployment, bölümünde yazılım dağıtımlarının kontrol edilme sıklığı ayarları yapılır. Varsayılan olarak 7 gündür. Varsayılan değer Schedule bölümünden isteğe göre değiştirilebilir. Örnekte 2 gün olarak belirlenmiştir.
3.4.1.-08 Custom Client Device Settings Oluşturmak

3.4.2. Custom Client User Settings Oluşturmak

Custom Client User Settings oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenir :

  • Configuration Manager Console -> Administration -> Client Settings’e sağ tık -> Create Custom Client User Settings seçilir.
3.4.2.-01 Custom Client User Settings Oluşturmak
  • General bölümünde oluşturulacak Client Device Settings için bir isim girilir ve hangi ayarların yapılacağı seçilir. Örnekte User and Device Affinity ayarları yapılmıştır.
3.4.2.-02 Custom Client User Settings Oluşturmak
  • User and Device Affinity, kullanıcıların hangi aygıtların sahibi olduğunu bulup eşleştirir. Allow user to define primary devices bölümü Yes olarak değiştirilerek aktif hale getirilir.
3.4.2.-03 Custom Client User Settings Oluşturmak

OK seçilip Custom Client User Settings ayarları tamamlanmış olur.

Bu şekilde istenilen collectionlara uygulanmak üzere birçok Client Device Setting ve Client User Setting oluşturulabilir.

Faydalı olması dileğiyle…

SCCM’de Client Settings Konfigürasyonları” için 3 yorum

  1. Merhaba, Üstat ben bu işlemleri yaptım. SCCM konsol üzerinden RDP de yapabiliyorum. Fakat ben istiyorum ki helpdesk biriminde çalışan bir client makineye SCCM rdp tools gibi bir program kurup eleman kullanıcılara rdp yapıp destek versin. Bunu nasıl yapabilirim bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. İyi Günler

Bir Cevap Yazın