Site icon Emre'nin Sistem Odası

SCOM 2022 Kurulumu – Kurulum

Bu makalemde SCOM 2022’nin kurulum aşamalarından detaylı olarak behsedeceğim. Kurulum öncesi öngereksinimler tamamlandıysa SCOM 2022 kurulumuna başlanabilir. Eğer öngereksinimler tamamlanmadıysa SCOM 2022 kurulumu öncesi öngereksinimler için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

SCOM 2022 Kurulumu – Öngereksinimlerin Karşılanması

Yapılacak kurulum işlemlerinin daha önce oluşturulup sunucuda yönetici hakları tanımlanan scomadmin kullanıcısı ile yapılması yerinde olacaktır. SCOM kurulum adımları aşağıdaki gibidir.

Operations Manager DVD’si içerisinden açtığınız (unzip ettiğiniz) kurulum klasörü açılıp Setup dosyası çalıştırılarak kurulum işlemi başlatılır.

Kurulum başladığında aşağıdaki gibi bir pencere bizi karşılar. Bu pencerede Install ile devam edilir.

Select features to install bölümünde SCOM sunucusu için kurulması istenilen rollerin seçimi yapılır. Ortamda tek bir SCOM sunucusu bulunacaksa rollerin hepsi seçilir ve Next ile devam edilir.

Select installation location bölümünde kurulumun yapılacağı dosya yolu tanımlanır. Örnekte D:\Program Files\Microsoft System Center\Operations Manager olarak tanımlanmıştır. Next ile devam edilir.

Proceed with setup bölümünde tüm öngereksinimlerin karşılandığını gösteren All prerequisites have passed uyarısı görüntülenir. Next ile devam edilir.

Specify an installation option bölümünde yeni bir Management Server’a yeni bir Management Group oluşturulacağı için Create the first Management server in a new management group seçilir ve Management Group için isim tanımlanır. Next ile devam edilir.

Please read the license terms Microsoft lisans sözleşmesinin kabul edilmesi gerekir. Lisans sözleşmesinin kabul edilmesi işlemi için I have read, understood, and agree with the license terms işaretlenir ve Next ile devam edilir.

Configure the operational database bölümünde operasyonel veritabanı için sunucu adı, veritabanı adı, dosyalar ve loglar için gerekli dosya yollarının tanımı yapılır. Next ile devam edilir.

Configure the data warehouse database bölümünde data warehouse veritabanı için sunucu adı, veritabanı adı, dosyalar ve loglar için gerekli dosya yollarının tanımı yapılır. Next ile devam edilir.

SQL Server instance for reporting services bölümünde raporlama için SQL Server’a daha önce tanımlanan instance seçilir ve Next ile devam edilir.

Specify a web site for use with the Web console bölümünde Web Consol için gerekli tanımların IIS’de hangi web sitesine yapılacağı seçilir. Eğer bağlantı için SSL sertifikası kullanılacaksa Enable SSL seçilir. Web site için Default Web Site kullanılmış ve SSL sertifikası kullanılmamıştır. Next ile devam edilir.

Select an authentication mode for use with the Web console bölümünde Web Consol için kimlik doğrulama tipi seçilir. İç ağdan erişim senaryoları için Use Mixed Authentication (Forms Authentication), dış ağ senaryoları (internetten erişim senaryoları) için Use Network Authentication seçilir. Next ile devam edilir.

Configure Operations Manager accounts bölümünde Operations Manager tarafından kullanılacak kullanıcı hesapları tanımlanır. Örnekte bu tanımlar için scomadmin hesabı kullanılmıştır. Next ile devam edilir.

Diagnostics and Usage Data bölümünde verilerin Microsoft ile nasıl paylaşılacağı hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Next ile devam edilir.

Installation Summary bölümünde kurulum için seçilmiş ve kurulumu yapılacak özelliklerin bir özeti görüntülenir. Install ile kurulum işlemi başlatılır.

Kurulum işlemi tamamlandığında lisansın aktif edilmesi için Set-SCOMLicense komutunun kullanılması gerektiği ile ilgili bir uyarı görüntülenir. Close ile kurulum işlemi tamamlanır.

SCOM konsolu açıldığında Help menüsünden About seçilerek SCOM sürümü ve deneme sürümü için kalan gün sayısı görüntülenir. Activate seçilip lisans anahtarı girilerek aktivasyon işlemi gerçekleştirilir.

İşlem sonrasında sunucu servislerinden System Center Data Access Service servisi yeniden başlatılır. Konsol tekrar açıldığında Help menüsünden About seçildiğinde SCOM 2022 için lisanslama işleminin tamamlandığı görülür.

Böylece SCOM 2022 kurulum işlemleri tamamlanmış olur.

Faydalı olması dileğiyle…

Exit mobile version