Bulut Bilişim Dağıtım Modelleri

Bulut Bilişim Nedir ve Bulut Bilişim Hizmet Modelleri konularına daha önce detaylı bir şekilde değinmiştim.

Bu makalelere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut Bilişim Hizmet Modelleri

Bulut bilişim dağıtım modelleri üç farklı şekilde sunulmaktadır. Bu modeller:

  • Genel Bulut (Public Cloud)
  • Özel Bulut (Private Cloud)
  • Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)

Genel Bulut (Public Cloud)

Genel Bulut dağıtım modeli dağıtım modelleri içerisinde en yaygın olanıdır. Genel Bulut ortamlarında sağlanan sunucu, ağ iletişimi, depolama gibi bilgi işlem kaynakları bulut hizmeti sağlayıcıları tarafından sunulur. Yani yönetilmesi gereken herhangi bir donanım yoktur. Yüksek düzeyde ölçeklenebilirlik ve kullandıkça ödeme modeli gibi avantajları vardır.

Özel Bulut (Private Cloud)

Özel Bulut dağıtım modelinde bulut bilgi işlem kaynakları özel olarak kurum / kuruluş tarafından kendi veri merkezlerinde bulunur. Bu durumda bilgi işlem kaynakları için donanım satın alınması gerekir. Genel buluta benzer bir yapı olmasına rağmen özel bulutun yönetimi daha zor ve karmaşıktır.

Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)

Hibrit Bulut dağıtım modelinde genel bulut ve özel bulut arasında paylaşım yapılarak uygulamaların en uygun şekilde çalışması sağlanır. Örnek verecek olursak bir uygulama bulutta barındırılabilir ve uygulamanın kullandığı veritabanı şirket içi veri merkezi ya da özel bulut ortamlarında bulunabilir. Bu şekilde daha esnek bir yapıya sahip olunmaktadır.

Faydalı olması dileğiyle…

Bulut Bilişim Dağıtım Modelleri” için bir yorum

Bir Cevap Yazın