Azure Active Directory (AzureAD) PowerShell Modülünün Kurulumu

Azure Active Directory, hem Azure Portal ve Azure Shell ile yönetilebileceği gibi kendi bilgisayarımıza eklenecek Azure Active Directory PowerShell modülü ile de yönetilebilmektedir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için Azure Active Directory modülünün PowerShell modüllerine eklenmesi gerekmektedir. Böylece Azure Portal’e bağlanmadan PowerShell scriptleri ile görevler ve toplu işlemler daha hızlı bir şekilde yerine getirilebilir.

Modülün eklenmesi esnasında PowerShell veya PowerShell ISE kullanılabilir. Ben detayları gösterebilmek adına PowerShell ISE kullandım. Modülün eklenmesi için adımlar aşağıdaki gibidir.

PowerShell ISE yönetici haklarıyla çalıştırılır. Aksi halde modül kurulum işlemi için komut yazıldığında PowerShell ISE’nin yönetici haklarıyla çalıştırılması gerektiği ile ilgili bir mesaj alınacaktır.

Modülün kurulumu için aşağıdaki komut girilir ve çalıştır tuşuna basılır.

install-module -name AzureAD

Komut çalıştığında NuGet Provider versiyonunun eski olduğunu ve güncel versiyon olmadan modülün kurulamayacağını belirten bir uyarı ile karşılaşılabilir. Yes ile yeni NuGet Provider’ın kurulum işlemi gerçekleştirilebilir.

NuGet Provider kurulum işleminin hemen ardından sistem PS-Gallery kaynağından modüllerin kurulmasını isteyip istemediğimizi sormaktadır. Yes to All seçilerek tüm modüllerin kurulum işlemi başlatılır.

Böylece modüllerin kurulum işlemi başlamış olur.

Kurulum işlemi tamamlandığında son görünüm aşağıdaki gibi olacaktır.

Önemli : Komut çalıştırıldığında AzureAD’nin eski bir sürümünün mevcut olduğuna dair bir uyarı görüntülenebilir. Bu durumda komutu aşağıdaki şekilde değiştirirseniz komutu çalıştırdığınızda modülün güncel sürümü kurulacaktır.

install-module -name AzureAD -Force

Azure Active Directory’e bağlanmak için aşağıdaki komut yazılır ve seçili olanı çalıştır tuşuna basılır.

Connect-AzureAD

Önemli : PowerShell ISE ile daha önce çalışmadıysanız dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta çalıştır tuşu ekrandaki satırlarda bulunan tüm komutları çalıştırır. Seçili olanı çalıştır ise sadece hangi komutlar ya da satırlar seçiliyse o satırdaki komutları çalıştırır.

Komut çalıştırıldığında Azure Active Directory’de oturum açılması için hesap bilgilerini istemektedir.

Azure Active Directory üzerinde bulunan bir hesabın bilgileri girildiğinde o kullanıcının yetkileri ile oturum açılır.  

Böylece Azure Active Directory modülü PowerShell modüllerine eklenmiş olur. Bu modül sayesinde yapılmak istenilen iş ve işlemler Azure Portal’e bağlanmadan PowerShell ile gerçekleştirilebilir.

Faydalı olması dileğiyle…

Azure Active Directory (AzureAD) PowerShell Modülünün Kurulumu” için bir yorum

Bir Cevap Yazın