SCCM 1802 Yenilikleri

System Center Configuration Manager 1802 Güncelleştirmesi, 1702, 1706 veya 1710 sürümünü çalıştıran önceden yüklenmiş siteler için konsol içi bir güncelleştirme olarak kullanılabilir.

SİTE ALTYAPISI

Dağıtım Noktasını Yeniden Atama

Birçok kurum ve işletmenin büyük Configuration Manager altyapıları vardır ve bu büyük yapıların yönetimini kolaylaştırmak için birincil veya ikincil sitelerin azaltılması gerekir. Yine de yönetilen lokasyonlara içerik sunmak için dağıtım merkezlerinin şubelerde tutulması gerekir. Bu dağıtım noktaları genellikle terabaytlarca veya daha fazla içerik içerir. Bu içeriklerin dağıtım yapılması istenilen yeni lokasyona eklenecek yeni dağıtım sunucularına dağıtım için yeniden eklenmeleri zaman ve ağ bant genişliği açısından maliyetlidir. Bu özellik, içeriği yeniden dağıtmadan bir dağıtım noktasının başka bir birincil siteye atanmasını sağlar. Bu işlem, sunucudaki tüm içeriğin dağıtılmasına devam ederken site sistemi atamasını günceller.

Configuration Manager Boundary Groupları Kullanmak İçin Windows Dağıtım Optimizasyonunu Yapılandırma

Kurumsal ağdaki ve uzak ofislerdeki içerik dağıtımını tanımlamak ve düzenlemek için Configuration Manager Boundary Groupları kullanılır. Windows Dağıtım Optimizasyonu, Windows 10 aygıtları arasında içerik paylaşmak için bulut tabanlı, eşler arası bir teknolojidir. Bu sürümden itibaren, Dağıtım Optimizasyonunu, eşler arasında içerik paylaşırken Boundary Grouplar kullanılacak şekilde yapılandırılabilir. Yeni bir müşteri ayarı, Boundary Group tanımlayıcısını istemcideki Dağıtım Optimizasyonu grup tanımlayıcısı olarak uygular. İstemci, Dağıtım Optimizasyonu bulut hizmeti ile iletişim kurduğunda, bu tanımlayıcıyı istenen içeriğe sahip eşleri bulmak için kullanır.

Windows 10 ARM64 Cihazları İçin Destek

Bu sürümden itibaren Configuration Manager istemcisi Windows 10 ARM64 cihazlarında desteklenir. Mevcut Client Management özellikleri (donanım ve yazılım envanteri, yazılım güncellemeleri ve uygulama yönetimi) bu yeni cihazlarla çalışmaktadır. İşletim sistemi dağıtımı ise henüz desteklenmemektedir.

CNG Sertifikaları İçin Gelişmiş Destek

Bu sürümden itibaren aşağıdaki HTTPS etkin sunucu rolleri için CNG sertifikaları kullanılabilir :

  • Yönetim noktası
  • Dağıtım noktası
  • Yazılım güncelleme noktası
  • Durum göç noktası

Yönetim Noktaları İçin Boundary Group Geri Çekilmesi

Bu sürümden itibaren Boundary Groupları arasındaki yönetim noktaları için geri dönüş ilişkilerini yapılandırılabilir. Bu davranış, istemcilerin kullandığı yönetim noktaları için daha fazla kontrol sağlamaktadır.

Bulut Dağıtım Noktası Site İlişkisi

Bu özellik, bulut dağıtım noktalarını kullanan çok bölgeli, coğrafi olarak dağınık bir hiyerarşiye sahip kurumlara / işletmelere yarar sağlar. İnternet tabanlı bir kurum / işletme içerik aradığında, daha önce kurum / işletme tarafından alınan bulut dağıtım noktalarının listesine düzensiz olarak erişir. Bu davranış, internet tabanlı istemcilerin coğrafi olarak uzak bulut dağıtım noktalarından içerik almasına neden olabilir. Bu kadar uzak bir sunucudan içerik indirmek, genellikle daha yakın bir sunucudan daha yavaştır.

Bulut dağıtım noktası site ilişkisi ile internet tabanlı bir istemci, bulut dağıtım noktalarının listesini daha düzenli alır. Bu liste, kurumun / işletmenin atadığı siteden bulut dağıtım noktalarına öncelik verir. Bu davranış, yöneticinin, site kaynaklarından içerik indirmeleri için tasarım amaçlarını korumasını sağlar.


YÖNETİM ÖNGÖRÜLERİ

System Center Configuration Manager’daki yönetim bilgileri, ortamın o andaki durumu hakkında bilgi sağlar. Bilgiler, site veritabanındaki verilerin analizine dayanmaktadır. Öngörüler, ortamın daha iyi anlaşılmasına ve öngörüye göre harekete geçilmesine yardımcı olur.

Configuration Manager 1802’de aşağıdaki öngörüler mevcuttur:

  • Uygulamalar:
    • Dağıtım olmadan uygulamalar
  • Bulut Hizmetleri:
    • Ortak yönetimin değerlendirilmesi
    • Hibrit Azure Active Directory’ye katılmış cihazların aktif edilmesi
    • Kimlik ve erişim altyapısının modernleştirilmesi
    • İstemcilerin Windows 10 sürüm 1709 veya daha yeni bir sürüme yükseltilmesi
  • Koleksiyonlar:
    • Boş Koleksiyonlar
  • Basitleştirilmiş Yönetim:
    • Eski istemci sürümleri
  • Yazılım Merkezi:
    • Kullanıcıların Uygulama Kataloğu yerine Yazılım Merkezine yönlendirilmesi
    • Yazılım Merkezinin yeni sürümünün kullanılması
  • Windows 10:
    • Windows telemetrisinin ve ticari kimlik anahtarının yapılandırılması
    • Configuration Manager’ın bağlanması

İSTEMCİ YÖNETİMİ

Azure Resource Manager İçin Bulut Yönetimi Ağ Geçidi Desteği

Bu sürümle birlikte Bulut yönetimi ağ geçidinin (CMG) bir örneğini oluştururken, Azure Resource Manager dağıtımı oluşturma seçeneği sunulur. Azure Resource Manager, tüm çözüm kaynaklarını bir kaynak grubu olarak adlandırılan tek bir varlık olarak yönetmek için kullanılan modern bir platformdur. CMG’yi Azure Resource Manager ile dağıtırken, site, gerekli bulut kaynaklarını doğrulamak ve oluşturmak için Azure Active Directory (Azure AD) kullanır. Bu modern dağıtım, klasik Azure yönetim sertifikası gerektirmez.

Bulut Yönetimi Ağ Geçidindeki İyileştirmeler

Bu sürümden itibaren, bulut yönetimi ağ geçidi artık sürüm öncesi bir özellik değildir.

Bu özelliğin belgeleri gözden geçirilmiş ve özellikler geliştirilmiştir. Özelliklerin geliştirildiği başlıklar aşağıdaki gibidir :

  • Bulut yönetimi ağ geçidi için planlama
  • Bulut yönetimi ağ geçidi boyutu ve ölçek numaraları
  • Bulut yönetimi ağ geçidi için güvenlik ve gizlilik
  • Bulut yönetimi ağ geçidi hakkında sık sorulan sorular
  • Bulut yönetimi ağ geçidi sertifikaları
  • Bulut yönetimi ağ geçidi kurulumu

255 Karakterden Büyük Dizelerin Toplanabilmesi İçin Donanım Envanterinin Yapılandırılması

Bu sürüm ile donanım envanteri özellikleri için dizelerin uzunluğu 255 karakterden büyük olacak şekilde yapılandırılabilir. Bu değişiklik yalnızca yeni eklenen sınıflar ve anahtar olmayan donanım envanteri özellikleri için geçerlidir.

Linux ve Unix Client Desteğinin Kullanımdan Çıkarılması

Microsoft, Linux Center ve UNIX istemci desteğini bu sürüm itibariyle bir yıl sonra Sistem Merkezi Yapılandırma Yöneticisi’nde kullanımdan kaldırmayı planlıyor. Böylece bu istemciler 2019’un başlarında SCCM 1902 sürümüne dahil edilmeyecekler. Linux ve UNIX istemcilerini içeren son sürüm olacak ve bunlar Configuration Manager 1810’un tüm yaşam döngüsü boyunca desteklenecekler. Configuration Manager 1810’dan sonra müşteriler Linux sunucularını yönetmek için Microsoft Azure Management’ı göz önünde bulundurmalıdır. Azure çözümleri, Linux için uçtan uca yama yönetimi de dahil olmak üzere çoğu durumda Configuration Manager işlevini aşan kapsamlı Linux desteğine sahiptir.

Surface Aygıt Kontrol Paneli

Surface cihazı kontrol paneli, ortamda bulunan Surface cihazları hakkında bilgi sağlar. Konsolda, Monitoring> Surface Devices’a gidip aşağıdaki öğeler görüntülenebilir:

  • Surface Cihazların Yüzdesi
  • Surface Modellerinin Yüzdesi
  • En iyi beş üretici yazılımı sürümü

Configuration Manager Client Kurulumunda Değişiklik

Bu sürümden itibaren, Silverlight artık istemci cihazlara otomatik olarak yüklenmemektedir.


ORTAK YÖNETİM

Ortak Yönetim Kullanılarak Intune’a Endpoint Protection İşyükünün Aktarılması

Endpoint Protection iş yükü, ortak yönetim sağlandıktan sonra Intune’a geçirilebilir Endpoint Protection iş yükünü geçişi için ortak yönetim özellikleri sayfasına gidilir ve Configuration Manager kaydırma çubuğu kaydırılıp Pilot’a veya tümüne taşınabilir.

System Center Configuration Manager Ortak Yönetim Panosu

Bu sürümden itibaren, ortak yönetim hakkında bilgiler içeren bir kontrol paneli görüntülenebilir. Kontrol paneli, ortamdaki ortak yönetilen makinelerin incelenmesine yardımcı olur. Grafikler, dikkat gerektirebilecek aygıtları belirlemeye yardımcı olur.


UYUM AYARLARI

Microsoft Edge Tarayıcı Politikaları

Windows 10 istemcilerinde Microsoft Edge web tarayıcısını kullanan clientlar için, çeşitli Microsoft Edge ayarlarını yapılandırmak için bir Configuration Manager uyumluluk ayarları politikası oluşturulabilir.


UYGULAMA YÖNETİMİ

Uygulama Kurulumu Sırasında Kullanıcı Etkileşimine İzin Verme

Bu sürüm itibariyle Task Sequence çalışması sırasında bir son kullanıcının bir uygulama kurulumuyla etkileşime girmesine izin verilebilmektedir. Son kullanıcıdan çeşitli seçenekler isteyen bir kurulum işlemi çalıştırıldığını düşünün. Bazı uygulama yükleyicileri kullanıcı etkileşimsiz kurulum komutlarına izin vermez veya yükleme işlemi yalnızca kullanıcı tarafından bilinen belirli yapılandırma değerlerini gerektirebilir. Bu özellik, bu yükleme senaryolarının yönetilmesine olanak sağlar.

Superseed Olan Uygulamaların Otomatik Yükseltilmesini Engelleme

Bir uygulama dağıtımı, değiştirilen herhangi bir sürümü otomatik olarak yükseltmeyecek şekilde yapılandırılabilir. Dağıtım oluşturulurken, Yazılım Dağıtma Sihirbazı’nın Dağıtım Ayarları sayfasında, Kullanılabilir yükleme amacıyla, bu uygulamanın değiştirilmiş sürümlerini otomatik olarak yükseltme seçeneği etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir.

Cihaz Başına Kullanıcılara Uygulama İstek Onayı

Bu sürümden itibaren, bir kullanıcı onay gerektiren bir uygulama istediğinde, cihaz adı artık isteğin bir parçasıdır. Yönetici isteği onaylarsa, kullanıcı yalnızca uygulamayı bu cihaza yükleyebilir. Kullanıcı, uygulamayı başka bir cihaza yüklemek için başka bir istek göndermelidir.

Script Çalıştırma Geliştirmeleri

Bu sürümden itibaren, Script Çalıştır artık yayın öncesi bir özellik değildir. Script çıktısı artık JSON formatını kullanarak dönmektedir.


İŞLETİM SİSTEMİ DAĞITIMI

Bulut Yönetimi Ağ Geçidi Kullanılarak Windows 10 In-Place Upgrade Task Sequence

Bu sürüm itibariyle Windows 10 In-Place Upgrade Task Sequence bulut yönetimi ağ geçidi üzerinden yönetilen internet tabanlı istemcilere dağıtımı desteklemektedir. Bu özellik, uzak kullanıcıların şirket ağına bağlanmaya gerek kalmadan Windows 10’a daha kolay bir şekilde yükseltme yapmalarını sağlamaktadır.

Windows 10 In-Place Upgrade Task Sequence Geliştirmeleri

Windows 10 In-Place Upgrade işlemi için varsayılan Task Sequence Template’i artık yükseltme işleminden önce ve sonra eklenmesi önerilen eylemleri olan ek gruplar içermektedir. Bu eylemler, aygıtları başarıyla Windows 10’a yükselten birçok kurum / işletme arasında yaygındır.

İşletim Sistemi Dağıtımındaki Geliştirmeler

Bu sürüm, işletim sistemi dağıtımında aşağıdaki geliştirmeleri içerir:

  • Windows PE’de cmtrace.exe dosyasını başlatırken, artık bu programın log dosyaları için varsayılan görüntüleyici yapıp yapmamanın seçilmesi istenmez.
  • Paket İçeriğini İndirme Task Sequence adımına boot imageları eklenebilir.
  • Task Sequence Çalıştır adımındaki geliştirmeler:
    • Software Center, PXE ve ortamdaki tüm işletim sistemi dağıtım senaryoları için destek.
    • Nesne silme işlemi sırasında kopyalama, içe aktarma, dışa aktarma ve uyarı gibi konsol eylemlerinde yapılan iyileştirmeler.
    • Önceden Hazırlanmış İçerik Dosyası Oluştur sihirbazı desteği.
    • Dağıtım doğrulaması ile entegrasyon.
    • Task Sequence Çalıştır adımı artık yalnızca tek bir parent-child ilişkisi değil, çok sayıda Task Sequence için kullanılabilir. Çok seviyeli ilişkiler karmaşıklığı arttırır. Bu yüzden dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Task Sequence İçin Dağıtım Şablonları

Bu sürümle Task Sequence için dağıtım sihirbazı ile bir dağıtım şablonu oluşturulabilir. Dağıtım şablonu kaydedilebilir ve bir dağıtım oluşturmak için varolan veya yeni bir görev sırasına uygulanabilir.

Task Sequence İçin Aşamalı Dağıtımlar

Aşamalı dağıtımlar yayın öncesi bir özelliktir. Aşamalı dağıtımlar, birden çok koleksiyonda bir Task Sequence’in koordineli, sıralı bir dağıtımını otomatikleştirebilir. Varsayılan olarak iki fazlı dağıtımlar oluşturabilir veya birden fazla faz manuel olarak yapılandırılabilir. Task Sequence’lerin aşamalı olarak dağıtılması PXE veya ortam kurulumunu desteklememektedir.


YAZILIM MERKEZİ

Software Center’da Birden Fazla Uygulama Kurulumu

Bir son kullanıcının veya masaüstü teknisyeninin bir aygıta birden fazla uygulama kurması gerekiyorsa, Software Center bu sürüm itibariyle seçilen birden fazla uygulamanın yüklenmesini desteklemektedir. Bu davranış, bir sonrakine başlamadan önce bir kurulumun bitmesini beklerken kullanıcının daha verimli olmasını sağlamaktadır.

Azure AD’ye Katılan Cihazlarda Kullanıcı Tarafından Kullanılabilir uygulamalara Göz Atmak ve Yüklemek İçin Yazılım Merkezi’nin Kullanılması

Bu sürüm itibariyle uygulamalar kullanıcılara uygun bir şekilde dağıtılırsa, Azure Active Directory (Azure AD) cihazlarındaki Yazılım Merkezi üzerinden kullanıcılar uygulamaları arayabilir ve yükleyebilirler.

Software Center’da Yüklü Uygulamaları Gizleme

Yüklenen uygulamalar artık Yazılım Merkezi’nde gizlenebilmektedir. Zaten yüklü olan uygulamalar, bu seçenek istemci ayarları altında etkinleştirildiğinde, Uygulamalar sekmesinde artık gösterilmez. Bu seçenek, Configuration Manager 1802 yüklendiğinde veya yükseltirken varsayılan olarak ayarlanmıştır. Yüklenmiş uygulamaların, yükleme durumu sekmesi altında incelenmesine devam edilmektedir.

Software Center’da Onaylanmamış Uygulamaların Gizlenmesi

Bu istemci ayarı seçeneği etkinleştirildiğinde, onay gerektiren kullanıcı tarafından kullanılabilir uygulamalar Yazılım Merkezi’nde gizli tutulur.

Software Center’ın Kullanıcıya Gösterdiği Ek Uyumluluk Bilgileri

Şirket Sağlık Beyanı durumunu şirket kaynaklarına koşullu erişim için bir uygunluk politikası kuralı olarak kullanırken, Yazılım Merkezi artık kullanıcıya uyumlu olmayan Aygıt Sağlık Beyanı ayarını göstermektedir.


RAPORLAMA

Varsayılan Tarayıcı Sayıları İçin Rapor

Bu sürüm itibariyle belirli bir web taracısına sahip client sayısını ve Windows varsayılanı olarak hangi tarayının kullanıldığı görüntüleyen bir rapor eklenmiştir.

Windows Autopilot Cihaz Bilgilerini Toplama

Windows Autopilot, yeni Windows 10 aygıtlarını modern bir şekilde yerleştirmek ve yapılandırmak için bir çözümdür. Varolan aygıtları Windows Autopilot’a kaydetmenin bir yöntemi, aygıt bilgilerini Microsoft İş ve Eğitim Mağazasına yüklemektir. Bu bilgiler cihazın seri numarasını, Windows ürün tanımlayıcısını ve bir donanım tanımlayıcısını içerir. Bu sürüm itibariyle aygıt bilgilerini, Donanım – Genel raporlar bölümündeki Windows Autopilot Aygıt Bilgisi raporuyla toplamak ve raporlamak için Configuration Manager kullanılabilir.

Belirli Bir Collection İçin Windows 10 Hizmet Ayrıntıları

Windows 10 Hizmet ayrıntıları raporu, belirli bir koleksiyon için Windows 10 hizmetiyle ilgili genel bilgileri görüntüler. Bu rapor, Windows 10 aygıtları için Kaynak Kimliği, NetBIOS adı, İşletim Sistemi adı, İşletim Sistemi sürüm adı, yapı, işletim sistemi dalı ve hizmet durumunu gösterir.


AYGIT KORUMASI

Windows Defender Exploit Guard İçin Configuration Manager İlkelerinde İyileştirmeler

Saldırı Yüzeyi Azaltma ve Kontrollü Klasör Erişimi bileşenleri için ek ilke ayarları, Windows Defender Exploit Guard için Configuration Manager’da eklenmiştir.

Windows Defender Uygulama Koruması İçin Yeni Ana bilgisayar Etkileşimi Ayarları

Windows 10 sürüm 1709 ve sonraki cihazlara Windows Defender Uygulama Koruması için iki yeni ana bilgisayar etkileşimi ayarı eklenmiştir:

  • Web sitelerine, sunucunun sanal grafik işlemcisine erişim izni verilmesi.
  • Containera indirilen dosyaların ana bilgisayarda kalıcı olarak saklanması.

CONFIGURATION MANAGER KONSOLU

Configuration Manager Konsolundaki Geliştirmeler

Bu sürüm, Configuration Manager konsolunda aşağıdaki geliştirmeleri içermektedir:

  • Varlıklar ve Uyumluluk: Aygıtlar altındaki Aygıt listeleri bu sürüm itibariyle birincil kullanıcıyı varsayılan olarak görüntülemektedir. Bu sütun yalnızca Aygıtlar düğümünde görüntülenmektedir. Son oturum açan kullanıcı isteğe bağlı bir sütun olarak da eklenebilir. Bir birincil kullanıcıyı bir aygıtla ilişkilendirmek için sitenin kullanıcı ve aygıt benzeşimi istemci ayarlarını etkinleştirilebilir.
  • Bir koleksiyon başka bir koleksiyonun üyesiyse ve yeniden adlandırılırsa, yeni ad üyelik kuralları altında güncellenmektedir.
  • Farklı DPI ölçeklendirmesinde birden fazla monitör bulunan bir istemcide uzak kontrol kullanıldığında, fare imleci doğru şekilde eşleşmektedir.
  • Office 365 İstemci Yönetimi panosu, grafik bölümleri seçildiğinde ilgili cihazların bir listesini görüntülemektedir.

Faydalı olması dileğiyle…

Kaynak : Microsoft

Bir Cevap Yazın