Azure Active Directory Nedir?

Bulut Bilişim Nedir, Bulut Bilişim Hizmet Modelleri ve Bulut Bilişim Dağıtım Modelleri konularına daha önce detaylı bir şekilde değinmiştim.

Bu makalelere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut Bilişim Hizmet Modelleri

Bulut Bilişim Dağıtım Modelleri

Azure Active Directory (Azure AD) Microsoft’un bulut tabanlı dizin ve kimlik yönetim sistemidir. IOS, Mac OS X, Android ve Windows işletim sistemleriyle çalışabilme, bulut ve şirket içi web uygulamalarında çoklu oturum açma (SSO) gibi birçok farklı özelliğe sahiptir.

Bilgi teknolojileri alanında çalışanlarının asıl merak ettikleri konu ise Active Directory Domain Services (AD DS) ve Azure Active Directory (Azure AD) arasında ne gibi farkların olduğudur.

Active Directory (AD DS) ve Azure Active Directory (Azure AD) Farkları

Azure AD ve Active Directory arasında birçok benzerlik bulunsa da birçok fark da vardır. Azure AD’yi Active Directory’den ayıran özellikler:

  • Active Directory’de sorgulamalar LDAP sorgusu olarak yapılırken Azure AD, HTTP/HTTPS tabanlı olduğundan sorgular REST (Representional State Transfer) API olarak yapılır.
  • Active Directory’de kimlik doğrulama için Kerberos ve NTLM kullanılır. Azure AD’de, SAML, WS-Federation ve OpenID gibi HTTP/HTTPS protokolleri kullanılır. Yetkilendirme için ise OAuth kullanılır.
  • Active Directory’de Federasyon Hizmetleri mevcuttur. Azure AD bu hizmetlerin yanında üçüncü parti birçok servisi de içermektedir.
  • Active Directory’de bulunan Organizational Unit (OU) ve Group Policy (GPO) Azure AD’de yoktur.

Active Directory (AD DS) Windows Server tabanlı fiziksel ya da sanal bir sunucu üzerinde bulunur. Active Directory Windows Active Directory paketindeki bir bileşen olmasına rağmen öncelikli olarak bir dizin hizmeti olarak bilinir. Active Directory, bir Azure sanal makinesi üzerine dağıtılıp yönetilebilir. Fakat bulut ortamında Infrastructure As A Service (IaaS) yapısı kullanılıp iş yüklerinin dağıtımı hedefleniyorsa bunun için Azure AD kullanılması önerilmektedir.

Faydalı olması dileğiyle…

Bir Cevap Yazın