KMS Server Kurulumu

KMS (Key Management Service), Microsoft ile Volume Lisans Anlaşması olan kurum ve kuruluşların Windows işletim sistemlerinin ve Office ürünlerinin lisans aktivasyonlarını yapabildiği bir servistir. KMS sunucusu da yerel ağdaki bilgisayarları etkinleştirerek her bir bilgisayarın ayrı ayrı Microsoft’a bağlanıp aktivasyon yapması ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

KMS Server kurulumu öncesinde sistemin işleyiş şekli ve dikkat edilmesi gereken konulara değinmemiz yerinde olacaktır.

Sistemin işleyiş şekli:

  • KMS anahtarı Volume Lisans Anlaşması’na sahip kurum ve kuruluşlara otomatik olarak sunulur.
  • KMS anahtarı KMS sunucusuna yüklenir.
  • KMS servisi KMS anahtarının sunucuda aktivasyonu ile etkinleştirilir.
  • KMS anahtarı aktivasyon işlemi sonrasında DNS sunucusunda bir Service Location (SRV) tipinde bir kayıt otomatik olarak oluşur.
  • KMS sunucusunun aktivasyon işlemlerine başlayabilmesi için belirli sayıda istek alması gerekir. Bu istek sayıları istemci işletim sistemleri (Windows 10, Windows 8.1 vb.) için 25, sunucu işletim sistemleri (Windows Server 2019, Windows Server 2016 vb.) için ise 5’tir.
  • KMS sunucusu aracılığıyla aktivasyon yapan bilgisayarların lisans anahtarları düzenli olarak yeniden etkinleştirilir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • KMS servisinden Microsoft ile Volume Lisans Anlaşması olan kurum ve kuruluşlar faydalanabilir.
  • KMS sunucusu 1688 portundan hizmet vermektedir. Bu nedenle KMS sunucusu ve bilgisayarlar arasında hem bilgisayarların güvenlik duvarı ayarlarında hem de kullanılan tüm güvenlik duvarlarında bu porta izin verilmiş olması gerekir.
  • KMS sunucusu ile aktivasyon işlemlerinin yapılabilmesi için KMS sunucusu ile aktivasyon yapacak bilgisayarlarının tarih ve saat bilgileri eşit olmalıdır.
  • KMS ile aktivasyon işlemi yapılacak bilgisayarların domainde olma zorunluluğu yoktur. Fakat ağa dahil olan her bilgisayarın (şirketinizi ziyaret eden bir misafirin veya sadece toplantı için orada bulunan bir kişinin bilgisayarı gibi) KMS sunucusundan lisans almasının engellenmesi için bu zorunluluk uygulanabilir.
  • KMS sunucusu üzerinde bulundurduğu işletim sistemi ve bu işletim sisteminden daha düşük işletim sürümlerinin aktivasyonunu sağlar. Yani KMS sunucusunun işletim sistemi Windows Server 2019 ise KMS hizmeti Windows Server 2016, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012, Windows 10, Windows 8.1 işletim sistemlerinin aktivasyon işlemlerini yapabilir.
  • Bir KMS anahtarı ile 5 kere aktivasyon yapılabilir. Bu nedenle kesinlikle KMS anahtarı ile bilgisayar aktivasyonu yapılmamalıdır. Limitin aşılması durumunda KMS lisans anahtarının yeniden kullanılabilmesi için Microsoft ile iletişime geçilmesi gerekir.
  • Microsoft Office ürünlerinin KMS sunucusu aracılığıyla aktivasyon yapabilmesi için ek işlemler gerekmektedir.

KMS Server nedir? sorusunu cevapladığımıza, sistemin işleyiş şekli ve dikkat edilmesi gerekenlere değindiğimize göre artık KMS Server kurulum adımlarına geçebiliriz.

Kurulum

KMS ürün anahtarı Microsot’un Volume License Center sitesinden elde edilir.

KMS sunucusu ve DNS sunucusu arasında erişim anlamında herhangi bir sorun olmadığı teyit edilir.

KMS sunucusu üzerinde yönetici haklarıyla bir komut istemi çalıştırılır ve aşağıdaki komutlar sırasıyla girilir ve her komut sonrasında onay mesajı beklenmelidir.

Sunucu üzerindeki mevcut lisansı kaldırmak için

slmgr /upk

Sunucuya KMS lisans anahtarının girilmesi için

slmgr /ipk <KMS Lisans Anahtarı>

KMS ürün anahtarının sunucudaki aktivasyon işleminin tamamlanması için

slmgr /ato

Komutların hepsi sorunsuz bir şekilde çalıştıysa KMS Server kurulum işlemi tamamlanmış olur.

Kurulum sonrasında ilk olarak DNS kaydının oluşup olmadığının kontrol edilmesidir. DNS kaydının kontrolü için

DNS -> Forward Lookup Zones -> emres.com -> _tcp bölümünde _VLMCS adında ve Server Location (SRV) tipinde bir kaydın otomatik olarak oluştuğu kontrol edilir.

Tüm bu işlemler sonunda KMS sunucusunun kurulum işlemi tamamlanmış olur. KMS sunucusuna sistemin işleyiş şekli bölümünde bahsettiğimiz gibi istemci ve sunuculardan belirtilen sayılarda istek geldiği taktirde KMS sunucusu aktivasyon işlemlerini yapmaya başlayacaktır.

Faydalı olması dileğiyle…

Bir Cevap Yazın