Group Policy İle Masaüstü Duvar Kağıdı Dağıtımı

Kuruluşunuzdaki tüm bilgisayarlarda aynı masaüstü duvar kağıdı olması istendiğinde bu işlem group policy ile yapılabilir. Masaüstü duvar kağıdı dağıtmanın farklı yöntemleri de olduğunu unutmamak gerekir.

Group Policy ile masaüstü duvar kağıdı dağıtımı için gerekli Group Policy konfigürasyonu aşağıdaki gibidir.

Öncelikle masaüstü duvar kağıdı olarak belirlenen dosyanın tüm kullanıcı ve bilgisayarların erişebileceği bir paylaşım yolunda olması gerekir. Paylaşım için belirli bir sunucu ya da domain controller seçilirse o sunucu ya da domain controller erişilemez hale geldiğinde masaüstü duvar kağıdı değiştirme işleminde sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle bu paylaşımın domain ortamının tamamında paylaşılacak şekilde yapılması bu tip sorunları ortadan kaldıracaktır.

Örnekte bu yol tüm kullanıcıların erişebileceği bir yol olan “C:\Windows\SYSVOL\sysvol\emres.com\scripts\Wallpaper” olarak belirlenmiştir. Bu yol aslında paylaşım yolu olarak “\\emres.com\netlogon\Wallpaper” yoluna eşittir ve buraya eklenen dosyalar tüm domain controllerlar üzerinden paylaşılmış olur. Klasörün içerisine dağıtılacak masaüstü duvar kağıdı dosyası eklenir. Örnekte “Wallpaper.jpg” isimli dosya klasöre eklenmiştir. Böylece “\\emres.com\netlogon\Wallpaper” paylaşım yolunun son hali aşağıdaki şekilde olacaktır.

Yeni bir Group Policy oluşturulur. Örnekte “Change_Wallpaper” adıyla oluşturulmuştur.

Policy sağ tıklanıp Edit seçilir.

User Configuration -> Policies -> Administrative Templates -> Desktop -> Desktop -> Desktop Wallpaper çift tıklanır.

Enabled seçilir. Wallpaper Name bölümüne dağıtılacak masaüstü duvar kağıdı dosyasının paylaşım yolu belirtilir. Örnekte “\\emres.com\netlogon\Wallpaper\Wallpaper.jpg” olarak belirtilmiştir. Wallpaper Style bölümünde ise duvar kağıdının ekranı doldurması için Fill seçilir. OK ile bitirilir.

Son olarak oluşturulan Group Policy uygulanacağı OU’ya bağlanır. Policy kullanıcı bazlı olduğundan kullanıcıların bulunduğu OU’ya uygulanması gerekmektedir.

Böylece policyden etkilenen (OU’da bulunan) kullanıcılar oturum açtığında masaüstü duvar kağıdı değişmiş olacaktır.

Kullanıcılar masaüstü duvar kağıdını değiştirmek istediklerinde ise aşağıdaki gibi bir uyarı ile karşılaşacaktır ve masaüstü duvar kağıdını değiştiremeyecektir.

Böylece group policy ile masaüstü duvar kağıdı dağıtımı işlemi tamamlanmış olur.

Faydalı olması dileğiyle…

Group Policy İle Masaüstü Duvar Kağıdı Dağıtımı” için 4 yorum

  1. Hocam paylaşım için teşekkürler.
    Maalesef masaüstü arka planını değiştiremiyorum. Winserver 2019 kullanıyorum. Clientlarin arka plani siyah olarak ayarlaniyor. Istediğim resim gelmiyor. Dosyasının paylaşım yolu ise;
    \\example.com\netlogon\Wallpaper\windows-11.com

    1. Merhaba Murat Bey,

      Aldığınız hata paylaşım yolundaki hatalardan kaynalanır.

      Paylaşım yolunuzdaki domain adında ve dosya uzantısında sorun var gibi gözüküyor.

      Paylaşım yolunuz şu şekilde:
      \\example.com\netlogon\Wallpaper\windows-11.com.

      Makaledeki paylaşım yolu şu şekilde:
      \\emres.com\netlogon\Wallpaper\Wallpaper.jpg.

      1- Domain adınız example.com değilse sorun bundan kaynaklı olabilir. Doğru domain adını yazmanız gerekir.
      2- Duvar kağıdı dosyanızın uzantısı .com gözüküyor. Resim dosyanızın adı ve uzantısının doğru olmaması da aldığınız hataya neden olabilir.

  2. Emre Bey Merhaba,

    Scr için yaptım aynısı scr normal şartlarda çalışıyor, NETLOGON doyasının içine ilgili scr ulaştığımda ekran koyucuyu çalıştırdığımda Dosya-Aç Güvenlik uyarısı veriyor, Bu dosyayaı kimin oluşturduğu doğrulanamıyor hatası alıyorum. Alt tarafda ise bu dosya yerel ağınızın dışında bir hata veriyor. Güvenlik ayarlına dokunmadan bunu düzeltmenin bir yolu var mıdır?

    1. Barış Bey merhaba,

      Scr uzantılı dosyalar ekran koruyucu dosyalarıdır ve ekran koruyucuların Group Policy ile dağıtım yöntemi farklıdır. Bahsettiğiniz hataya gelecek olursak aşağıdaki bağlantının güvenlik uyarısı sorununuzu çözeceğini düşünüyorum.

      https://social.technet.microsoft.com/Forums/lync/en-US/647d0c31-b50e-41d8-b481-b9b4e9f89a72/this-file-is-location-outside-your-local-network?forum=winserver8gen

Bir Cevap Yazın