SCOM’da bir bilgiyi gösteren tek bir görünüme sahip olmak yerine tek bir sayfada birden fazla veri oluşturulabilir. Bunun yapılma şekli ise Dashboard View oluşturmaktır.
Bir Dashboard View oluşturmak için
Monitoring -> View oluşturulacak bölüme sağ tık (Örnekte Domain Controllers) -> New -> Dashboard View

Template bölümünde Microsoft tarafından varsayılan düzende Dashboard’lar mevcuttur. Bu bölümde istenilen şablon üzerinden dashboard oluşturulabilir. Örnekte Grid Layout seçilmiştir. Next ile devam edilir.

General Properties bölümünde Name kısmında dashboard’a isim tanımlanır. Description kısmında istenirse açıklama eklenebilir. Örnekte dashboard ismi Domain Controllers Health Dashboard olarak tanımlanmıştır. Next ile devam edilir.

Layout bölümünde dashboard için kaç hücre olacağı ve hücrelerin nasıl konumlandırılacağı seçilir. Örnekte iki hücre yanyana olacak şekilde tanımlama yapılmıştır. Next ile devam edilir.

Summary bölümünde oluşturulacak dashboard şekli doğrulanır ve Create ile dashboard oluşturulur.

Completion bölümünde dashboard’un başarılı bir şekilde oluşturulduğu gözlenir. Close ile bitirilir.

Soldaki ızgarada hangi verilerin görüntüleneceğinin seçilmesi için Click to add widget… tıklanır.

Template bölümünde State View görüntülenmek istenirse State Widget seçilir. Next ile devam edilir.

General Properties bölümünde Name kısmında State Widget için isim tanımlanır. Örnekte Domain Controllers Computer State olarak tanımlanmıştır. Description kısmında açıklama tanımlanabilir. Next ile devam edilir.

Scope bölümünde görüntülenecek nesneler ve bu nesneleri tanımlamak için sınıf ve grup bilgileri tanımlanır. Bir grup ve nesne tanımlamak için Add tıklanır.

Grup olarak daha önce oluşturulan Domain Controllers grubu seçilir ve Add ile eklenir. OK ile ekleme işlemi tamamlanır.

Sınıf olarak sadece bilgisayar nesnelerinin sağlığı izleneceği için sınıfı seçimi yapılması gerekmektedir. Bunun için sınıf bölümündeki … tıklanır.

Açılan pencerede Computer seçilir ve OK ile seçim işlemi tamamlanır.

Böylece Scope bölümündeki seçim işlemleri tamamlanır. Next ile devam edilir.

Criteria bölümünde uygulanacak kriter bilgileri varsa tanımlanır. Next ile devam edilir.

Display bölümünde görüntülenecek kolonlar seçilir. Sıralama ya da gruplandırma yapılacaksa bu bölümde tanımlanır. Örnekte görüntülenecek kolonların hepsi seçilmiştir. Next ile devam edilir.

Summary bölümünde yapılandırmalar gözden geçirilir ve Create ile oluşturma işlemi başlatılır.

Completion bölümünde işlemin başarılı bir şekilde tamamlandığı görülür. Close ile bitirilir.

Görüldüğü gibi Domain Controller’ların sağlık durumları görüntülenmektedir. Diğer hücre için de Domain Controller’ların alarm durumlarının görüntülenmesini istersek diğer hücre içerisindeki Click to add widget.. seçilir.

Template bölümünde Alert View görüntülenmek istenirse Alert Widget seçilir. Next ile devam edilir.

General Properties bölümünde Name kısmında Alert Widget için isim tanımlanır. Örnekte Domain Controllers Alerts olarak tanımlanmıştır. Description kısmında açıklama tanımlanabilir. Next ile devam edilir.

Scope bölümünde görüntülenecek görüntülenecek grup veya nesne seçilir. Bir grup ve nesne tanımlamak için … tıklanır.

Grup olarak daha önce oluşturulan Domain Controllers grubu seçilir ve OK ile ekleme işlemi tamamlanır.

Next ile devam edilir.

Criteria bölümünde uygulanacak kriter bilgileri varsa tanımlanır. Bu bilgiler arasında bilginin önem derecesi, Önceliği ve çözüm durumu mevcuttur. Burada biziilgilendiren asıl bölüm çözüm bölümü olduğundan sadece bu alnada seçim yapılır. Ayrıca çözülen ve kapatılan alarmların burada gözükmesi de istenmeyebilir. Örnekte kriterler bu şekilde tanımlanmıştır. Next ile devam edilir.

Specify Display Prefereneces bölümünde görüntülenecek kolonlar seçilir. Sıralama ya da gruplandırma yapılacaksa bu bölümde tanımlanır. Örnekte görüntülenen mevcut kolonların dışında Is Monitor Alert kolonu da eklenmiş ve en üste taşınmıştır. Bu kolonun eklenme nedeni alarmın bir monitor alarmı olup olmadığıdır. Monitör alarmlarının Kural alarmlarının aksine durumları sorun anında kırmızıya döner ve sorun çözüldüğünde yeşile döner. Bu nedenle dashboardda bu bilginin görüntülenmesi faydalı olabilir. Next ile devam edilir.

Summary bölümünde yapılandırmalar gözden geçirilir ve Create ile oluşturma işlemi başlatılır.

Completion bölümünde işlemin başarılı bir şekilde tamamlandığı görülür. Close ile bitirilir.

Görüldüğü gibi Domain Controller’ların sağlık durumları ve alarm durumları görüntülenmektedir.

Böylece SCOM’da dashboard view oluşturma işlemleri tamamlanmış olur.
Faydalı olması dileğiyle…