Exchange Server’da Client Access Yapısı

Exchange Server’ın mevcut Client Access yapısı hakkındaki detaylar öncesinde Exchange Server Client Access rolünün geçmişten günümüze gelişiminden bahsetmek yerinde bir başlangıç olacaktır.

Exchange Server’da Client Access rolü Frontend Services olarak adlandırılırken, Mailbox Database ise Backend Services olarak adlandırılır. Yani Client Access servisi kullanıcıyı karşılayan servistir ve kullanıcıyı karşıladıktan sonra Mailbox Database sunucusuyla iletişime geçer.

Exchange Server 2007’de Client Access ve Mailbox Database rolleri farklı sunuculara ayrı olarak kurulmaktaydı. Mobil cihazlar, web tarayıcılar ve Outlook istemcileri olarak tanımlanan web servisleri Client Access sunucularına POP/IMAP ve HTTPS kullanarak bağlantı kurarlardı. Aynı şekilde Outlook istemcileri RPC bağlantısı ile doğrudan Mailbox sunucusuna da erişim sağlanabilmekteydi.

Exchange Server 2010’da ise Exchange Server 2007’deki bağlantı şekillerine ek olarak tıpkı Mailbox sunucusuna yapılan RPC bağlantısı gibi Client Access sunucusuna da RPC bağlantısı yapılabilmekteydi.

Exchange Server 2013’te bu Client Access ve Mailbox sunucuları yine ayrı sunuculara kurulabilmektedir. Fakat Microsoft bu rollerin aynı sunucuya kurulmasını önermektedir.

Exchange Server 2016’da ise Client Access ve Mailbox sunucuları ayrı ayrı sunucular yerine tek bir sunucuya kurulmaktadır.

Exchange Server 2013 ve sonrasında bağlantı noktalarında yapılan değişiklikler ise RPC ile yapılan bağlantıların tamamı kaldırılmıştır. Tüm bağlantılar POP/IMAP ve HTTPS üzerinden sadece Client Access Server’a yapılmaktadır. Outlook istemcilerinden yapılan tüm bağlantılar ise Outlook Anywhere (RPC over HTTP) veya Outlook Anywhere’in yerine kullanılan MAPI over HTTP üzerinden Client Access sunucusuna yapılmaktadır.

Exchange Server’da Client Access rolünü daha yakından inceleyecek olursak istemcilerin Exchange Server’da Client Access bağlantısı yapıp mailboxlara ve public folderlara ulaşmaları için farklı metotlar kullanılmaktadır. Bu metotlar aşağıdaki gibidir.

ProtokolServisDetaylar
HTTPS (TCP 443)Outlook Anywhere (RPC over HTTP)rpc
MAPI over HTTPmapi
AutodiscoverAutodiscover/Autodiscover.xml
Exchange Web ServicesEWS/Exchange.asmx
Offline Address Bookoab
OutlookWeb Accessowa
Exchange Control Panelecp
ActiveSyncMicrosoft-Server-ActiveSync
POP3 (TCP 995/110)POP/POPSMicrosoft Exchange POP3
Microsoft Exchange POP3 Backend
IMAP4 (TCP 993/143)IMAP/IMAPSMicrosoft Exchange IMAP4
Microsoft Exchange IMAP4 Backend

Exchange Server 2016 varsayılan yapılandırmasında tüm HTTPS bağlantılarını sağlayan servis URL’leri sunucunun FQDN’ini içermektedir. POP/IMAP servisleri ise kapalı durumdadır. POP/IMAP kullanılmak istenirse manuel olarak açılması gerekmektedir.

Exchange Server Virtual Directory yapılandırmaları ve SSL sertifikası yapılandırmaları için aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz.

Exchange Server Virtual Directory Yapılandırmaları

Exchange Server’da SSL Sertifikası Yapılandırmaları

Faydalı olması dileğiyle…

Bir Cevap Yazın